Skip to main content

Ranking Hoteli w Wiśle - zobacz najlepsze miejsca

Blog

Hotel Wisła

 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sushi na tapecie - 7 ciekawostek i mało znanych dotąd faktów

1 komentarz

O sushi można mówić długo. Potrawie tej poświęcono wiele miejsca w różnorodnych opracowaniach i poradnikach kulinarnych. Historia tego wyjątkowego dania zaczyna się już 25 wieków temu, choć wówczas nie miało ono raczej nic wspólnego z jego dzisiejszą formą. W Polsce sushi pojawiło się stosunkowo dawno, choć pod strzechy trafiło zaledwie kilka lat temu. Wcześniej ten azjatycki przysmak postrzegany był raczej jako danie, na które może pozwolić sobie jedynie wąska grupa tzw. elity społecznej. Dziś sushi króluje na przyjęciach, lunchach lub rodzinnych imprezach. Służy też jako przekąska np. podczas domowego seansu filmowego. Nie każdy jednak zna wszystkie ciekawostki, związane z tym coraz bardziej popularnym daniem.

Rozkręć imprezę z Sushi Friends

Jedzenie jest jedną z najważniejszych elementów każdego wydarzenia. Niezależnie od tego, czy urządzamy urodziny, sylwestra, imprezę firmową, wieczór panieński czy wieczór panieński - przekąsek nie powinno zabraknąć. Powinny być małe i łatwe do zjedzenia. Właśnie dlatego podawanie sushi, stało się ostatnio bardzo popularne na imprezach. Pyszna, urozmaicona, oryginalna i na jeden kęs - idealna przekąska. W myśl tej zasady działa Sushi Friends Kraków, czyli sushi bar oferujący zestawy sushi 70, 100, 200, a nawet 300 sztuk! Poznaj mało znane dotąd fakty na temat sushi, zamów promocyjne zestawy uramaki, futomaki czy nigiri i rozkręć imprezę z Sushi Friends!

Wasabi - kiedyś przypadkowy a dzisiaj nieodzowny element potrawy

Japoński chrzan, znany bardziej pod nazwą wasabi, znalazł się na jednym talerzu z sushi wyłącznie ze względów higienicznych. Udowodniono bowiem, że substancje w nim zwarte, niszczą pasożyty i bakterie, znajdujące się w surowych rybach. I chociaż dzisiaj warunki sanitarne są niewspółmiernie lepsze w stosunku do tych sprzed kilkudziesięciu lat, wasabi pozostało ważnym składnikiem dania, podkreślając wrażenia smakowe i wzbogacając aromat potrawy.

Noże japońskie - ostrza z duszą

Noże do krojenia sushi, używane przez specjalistów do przygotowywania tego charakterystycznego dania, wykonywane są podobnie, jak dawne samurajskie miecze. Konserwatywni kucharze uważają wręcz, że to właśnie ostrze nadaje potrawie charakteru. Zgodnie z przekonaniami, ma ono nawet posiadać swoją duszę. Z tego względu nożom należy się wyjątkowy szacunek, a najlepsze z nich ostrzone są raz dziennie.

Zasmakuj w luksusie

Najdroższe sushi świata kosztowało prawie dwa tysiące dolarów. Przygotował je pochodzący z Filipin kucharz Angelito Araneta Jr. Danie składało się z 0,25 karatowego diamentu i pereł Mikimoto. Co więcej, płat nori pokryty został 24-karatowym złotem.

Turczyk warty miliony 

Do przygotowywania sushi najczęściej wykorzystywany jest tuńczyk pospolity (czyli tuńczyk błękintopłetwy). Najdroższa ryba świata kosztowała aż 1,8 milliona dolarów! Jednak nie była to byle jaka sztuka. Tuńczyk ważył 222 kg. Złowiono go na japońskim wybrzeżu. Olbrzymią kwotę zdecydował się wyłożyć Kiyoshi Kamura – właściciel restauracji Sushi Zanmai.

Sztuka jedzenia Nigiri

Nigiri to ułożone na ryżu kawałki owoców morza lub ryb. Należy je konsumować w odwrotnej kolejności, niż są podawane, a więc rybą w kierunku dołu. I to właśnie rybę, a nie ryż, moczy się w sosie sojowym. Dzięki takim rozwiązaniom można mieć pewność, że sushi nie rozpadnie się w rękach.

Glony w kuchni. Zdradzamy sekrety nori

Nori, czyli wodorosty, służące do owijania sushi, zeskrobywano dawniej z dna łodzi. Następnie były one prasowane i suszone na słońcu. Dopiero potem trafiały na stół.

Międzynarodowy Dzień Sushi

W 2009 r. ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sushi. Obchodzimy go 17 czerwca. To święto wszystkich miłośników azjatyckiego specjału, który szybko zdobył serca i podniebienia nie tylko mieszkańców Polski, ale i całego Starego Kontynentu.

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz czeka na zatwierdzenie (jest widoczny tylko dla Ciebie).
    Tomek · 8 miesięcy temu
    W przyszłym roku wybieram się do Japonii, a w sumie to bardzo mało wiem o sushi i jego rodzajach. Fajnie trafić na taki artykuł i dowiedzieć się co nieco o tej potrawie.

Masz pytanie?

Chętnie na nie odpowiemy. Przejdź na stronę kontaktową i wybierz najwygodniesjszą dla siebie metodę kontaktu. Czekamy na Ciebie!